Kapp Næringshage eies og driftes av Østre Toten Eiendomsselskap
Historie – Kapp Melkefabrikk
For Kapp Næringshage er det mange fordeler ved å være en del av miljøet på Kapp Melkefabrikk. Her har det blitt opparbeidet et allsidig miljø på kultursiden, noe som har bidratt til å gi stedet en verdi som merkevare.
Kulturskolen tilbyr mjølkefabrikken flere tjenester som Næringshagen kan nyte godt av, blant annet auditorier, storkjøkken med mer. Atmosfæren og muligheten for utflukter og opplevelser knyttet til området har en stor verdi i kommersielt- og forretningsperspektiv. Østre Toten Kommune har lagt ned et betydelig arbeid i opprusting av Kapp Melkefabrikk.
Kapp og området langs mjøsas vestside som heter «Smørvika» og «Fabrikkvika» er kjent for tre hovedattraksjoner:
- Årlige sommershow, ikke minst med Urbane Totninger
- Båthavna med skibladnerbrygga og badeplassen
- Kapp Melkefabrikk eller «Mjølkefabrikken» som vi sier lokalt
Mjølkefabrikken ble startet av forskeren og industribyggeren dr.Olav Olsen Sopp på 1880 tallet som verdens første produsent av kondensert melk på boks. Varemerket som da ble lansert er landets nest eldste (Freia er litt eldre). Viking Melk. Fabrikken vokste fort og før århundreskiftet overtar det sveitsiske konsernet som nå er mer kjent som Nestle fabrikken. Det var deres første internasjonale satsning. På slutten av 1920 tallet ble det problemer med råvaretilgangen og produksjonen ble flyttet.
I lokalene til KNH i Mjølkefabrikken (Blikkenslagerverkstedet) var det mer enn 70 ansatte på 1950-tallet. Da sto det «Remington» på lokalet og det ble produsert tusenvis av skrivemaskiner dette ikke minst takket være USAs Marshalhjelp.
I dag er det en spennende kombinasjon av kultur, historie og næringsliv i de nesten 10 000 kvadratmetrene som utgjør hele Kapp Melkefabrikk.
Kulturskolen Mjølkefabrikken som ble årets kulturskole i Norge i 2005 har mer enn 380 elever. Kulturskolen er en god samarbeidspartner for KNH, blant annet ved at vi og våre leietakere har tilgang på både auditorium, foaje og store og små møte/konferanserom. Mjøsmuseet har både sin hovedadministrasjon og sitt omfattende dokumentasjonssenter lokalisert i Mjølkefabrikken. I området omkring Kapp Melkefabrikk er det en rekke mellomstore industribedrifter som spenner fra mekanisk produksjon til flatbrød med lokalt tilsnitt.
Alle virksomhetene og Urbane Totninger har til sammen vært med å gjøre Kapp og Kapp Melkefabrikk til et varemerke.
Kort tilbakeblikk:
1998: Første idéskisse for etablering av en næringshage på Kapp.
2002: Gjøvik kunnskapspark utarbeider forprosjekt og forretningsplan.
2003: (Februar) Østre Toten Kommune vedtar å satse på en næringshage – Interimstyret stiftes.
2003: Selskapet Kapp Næringshage AS stiftes med kr 1,2 millioner i aksjekapital. Aksjekapitalen ble økt til 1,5 millioner kroner i 2005.
2003: (August) Ombygging av 2 etg i ”blikkenslagerverkstedet” starter.
2004: (23 januar) KNH offisielt åpnet. 6 leietakere flytter inn.
2004: (mai) Fase 1 fylt opp. Styret vedtar oppstart av fase 2 utbyggingen to år før planene. Østre Toten eiendomsselskap vedtar prosjektet i juni.
2004: (desember) Ombyggingen av 650 kvadratmeter i første etasje starter.
2005: (28 april) Fase 2 offisielt åpnet.
2016: Kapp Næringshage AS lagt ned. Østre Toten Eiendomsselskap AS tatt over all drift av næringshagen.